Skip to content

Τύπος

Συνεντευξη στην εφημερίδα βδέλλα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΣΙΟΣ

"Με το βλέμμα στο μέλλον..."

Εργατικότητα, φαντασία και αισιοδοξία είναι οι αξονικές αρχές που συνιστούν τη διέξοδο από την κρίση, κατά τον κ. Ηλία Ντάσιο, επιτυχημένο επιχειρηματία της πόλης μας, ιδιοκτήτη της ΝΤΑΣΙΟΣ ΗΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (Αντιπροσωπείας αυτοκινήτων SUZUKI, εμπορίας κι επισκευής ελαστικών, καθώς και της RentAllCarsNtasios.)

  • Κύριε Ντάσιο, πώς δημιουργήσατε την Rent All Cars Ntasios

Είμαστε μια οικογένεια που ασχολείται με το αυτοκίνητο 35 χρόνια τώρα. Το μεράκι του εκλιπόντος πατέρα μου, ιδρυτή της επιχείρησης, η επιχειρησιακή φιλοδοξία του και το όνομα που δημιουργήσαμε όχι μόνο στο νομό μας, αλλά και στους όμορους, είναι η βάση της δημιουργίας αυτής της δραστηριότητας. Δεν το επιλέξαμε, μας επιβλήθηκε από τους πελάτες μας. Η επιμονή τους να τους δανείζουμε τα ασφαλή οχήματα που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για τις μετακινήσεις τους στην περιφέρεια της πόλης, είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την Rent All Car Ntasios.

  • Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση;

Η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες, ακόμη και όσους διατηρούν τα εισοδήματά τους στα επίπεδα της προηγούμενης τριετίας. Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων να παρακολουθήσει κανείς, βυθίζεται στην κατάθλιψη. Οι άνθρωποι είναι πιο συγκρατημένοι με τις αγορές τους, νιώθοντας ότι αύριο ίσως να αναζητούν εργασία ή να χρειαστεί να τιμωρηθούν από το κράτος επειδή είναι κάτοχοι αξιόπιστου αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού.

  • Εσείς χρησιμοποιείτε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κατά τις μετακινήσεις σας;

Είναι αλήθεια ότι μετά από τόσα χρόνια οδηγικής απόλαυσης, πλέον προτιμώ το αεροπλάνο ή το πλοίο για τις μακρινές αποστάσεις. Ωστόσο δεν μπορώ να μένω καθηλωμένος στο σημείο του προορισμού μου. Οπωσδήποτε ενοικιάζω αυτοκίνητα, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στα νησιά. Εξάλλου και ως φοιτητές ενοικιάζαμε μηχανάκια, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του πατέρα μας, που φοβόταν τους Άγγλους τουρίστες χωρίς δίπλωμα οδήγησης!

  • Αλήθεια πώς διασφαλίζετε την ασφάλεια των οχημάτων σας σε περιπτώσεις αλλοδαπών παραθεριστών;

Τα αυτοκίνητα μισθώνονται αφού βεβαιωθούμε ότι διαθέτουν διεθνή άδεια οδήγησης τουλάχιστον για ένα έτος πριν τη μίσθωση. Επίσης τα αυτοκίνητά μας είναι καινούρια, περνούν από τεχνικό έλεγχο στην εταιρεία μας για τα τεχνικά τους μέρη, τα ελαστικά, ακόμη και την κατάσταση του αμαξώματος, πριν και μετά τη μίσθωση και έπειτα παραχωρούνται στον επόμενο πελάτη μας. Γι’ αυτό και ανήκουν στην κατηγορία των premium class cars. Κανένας πελάτης μας δεν παραλαμβάνει αυτοκίνητο που είναι έστω και γρατσουνισμένο από απρόσεκτο παρκάρισμα ή δεν έχει τη σωστή ποσότητα αζώτου στα ελαστικά του.

  • Το καλοκαίρι που διανύουμε, όπως και το περυσινό είμαστε καθηλωμένοι από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αλλά και τη μέγγενη του Δ.Ν.Τ. Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο;

Αντιλαμβάνομαι ότι σας απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα κι επανέρχεσθε…Είμαι σίγουρος ότι απασχολεί και τους αναγνώστες σας πολύ, όπως κι εμένα άλλωστε. Διάβαζα σε εφημερίδα πρόσφατα ότι σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα το εργασιακό άγχος, στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, έχει τις ίδιες σοβαρές ψυχοσωματικές συνέπειες με τα εργατικά ατυχήματα.

Μετά την ένταξή μας στη ζώνη του Ευρώ οφείλαμε να κινηθούμε εκσυγχρονιστικά προς όλες τις κατευθύνσεις, για να προλάβουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και βέβαια να είμαστε ανταγωνιστικοί. Κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ στη δημόσια κεντρική ή τοπική διοίκηση, ο Έλληνας δεν ένιωσε ευρωπαίος, εφόσον καμία «διαρθρωτική αλλαγή ή θεσμικός εκσυγχρονισμός» δεν έλαβε ποτέ χώρα στη χώρα μας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μόνο κάποιοι διορατικοί επιχειρηματίες κινήθηκαν με ρυθμούς ανάπτυξης, ενάντια σε όλες τις αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, να μην πω της νοοτροπίας.

  • Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί το επόμενο καλοκαίρι; Ποιες οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον της Ελλάδας;

Δεν είμαι πολιτικός, ούτε προφήτης, αλλά όπως επίμονα λέει φίλος της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας, πρέπει να είμαστε «δημιουργικά απαισιόδοξοι». Βρίσκομαι στο χώρο της επιχείρησής μας από τότε που ήμουν μαθητής του Δημοτικού σχολείου – επίσης από όσα διαβάζω, ακούω και βιώνω και ο ίδιος με τους συνεργάτες μου ή τους συναδέλφους μου στην πόλη μας αλλά και στην πρωτεύουσα, θεωρώ ότι εάν δεν δούμε καθαρά, χωρίς συναισθηματισμούς και θεωρίες συνωμοσίας εναντίον της χώρας του ένδοξου παρελθόντος ότι χρειάζονται δραστικές και γρήγορες, χθες, αλλαγές στην νοοτροπία μας, θα ενσωματωθούμε στα ερείπια της λήθης…

  • Τι εννοείτε;

Άρση της γραφειοκρατίας, τόνωση της επιχειρηματικότητας που φέρνει δουλειές, ανοίγει νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικές επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού, βελτίωση και συντήρηση των κατασκευών υποδομής, όπως είναι το λιμάνι μας ή οι οδικοί άξονες. Το διαπιστώνετε πιστεύω με την Εγνατία οδό. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα δίκαια του εργαζόμενου δεν προστατεύονται όταν αυτός είναι άνεργος! Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα κράτος πρόνοιας πραγματικό, όχι για όσους η ζωή περιθωριοποίησε μόνο, αλλά και όσους επιδιώκουν να δημιουργήσουν, να στήσουν τη ζωή της οικογένειάς τους σε γερά θεμέλια.

  • Ποια η κατάσταση στο νομό και την πόλη μας; Έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση στα κατάστημά σας;

Δε θα ήμουν ειλικρινής εάν παρουσίαζα ρόδινα τα πράγματα. Ξέρετε ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και μάλιστα στο χώρο του αυτοκινήτου, που ήταν ένας σταθερά ανοδικός χώρος με τεράστιες προοπτικές πριν από 3 μόλις χρόνια. Ναι, έχουμε επηρεαστεί κι εμείς, αλλά υπάρχει πάντα η αφοσίωση των πελατών μας, η εμπιστοσύνη τους που μας τιμά και μας δίνει και τη δύναμη να ελπίζουμε για το μέλλον σε κατάσταση ύφεσης. Ξέρετε…όταν η κρίση είναι μόνο οικονομική κι όχι αξιών, τότε η αξιοπρεπής θέση στην αγορά δεν θα σε εγκαταλείψει. Δεν ηθικολογώ, αλλά μού έρχεται στο νου η επωδός του Άγγλου φίλου από τους Παξούς: Quality pays in the long run.

  • Θα συνεχίσουν να πωλούνται και να ενοικιάζονται αυτοκίνητα με τα δεδομένα αυτά;

Είναι δυνατόν ποτέ να σταματήσει η ζωή; Ποιος δε θα συνεχίσει να πηγαίνει στη δουλειά του με το αυτοκίνητό του, ελλείψει μάλιστα αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς; Στα χωριά τους ή στη θάλασσα; Οι δρόμοι στη χώρα μας, ακόμη και η κόπωση της καθημερινότητας αποτρέπουν πολλούς από τη μετακίνηση με το δικό τους όχημα για μεγάλες αποστάσεις. Έρχονται με το αεροπλάνο έως τα Γιάννινα, την Πρέβεζα ή την Κέρκυρα και επιλέγουν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για την πανέμορφη ενδοχώρα της Θεσπρωτίας. Φυσικά και για τις μαγευτικές παραλίες της. Ξέρετε, φέτος είχαμε ήδη μία κράτηση από Ανκόνα για μία πενταμελή οικογένεια. Μου φαίνεται ότι και οι Ιταλοί επισκέπτες μας θα προτιμήσουν τα αυτοκίνητά μας, τουλάχιστον όσοι διαμένουν κοντά στα λιμάνια της γειτονικής χώρας.

  • Σας ευχαριστώ.

Κι εγώ κύριε Αθανασίου. Καλό καλοκαίρι για σας και τους αναγνώστες σας.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Συνεντευξη στην εφημερίδα βδέλλα484.68 KB

Ασφάλειες

Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μας είναι πλήρως ασφαλισμένα για όλες τις κατηγορίες.
Επιπλέον μπορούμε να ασφαλίσουμε και το δικό σας όχημα μέσω του ομίλου

Executive Ιnsurance Βrokers

του οποίου είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι στο νομό Θεσπρωτίας

Βρείτε μας

Λαδοχώρι 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ. (+30) 2665029451-2665023796
Fax (+30) 2665029452 Κιν. 6906266826 // 6944885019
[email protected]

Javascript is required to view this map.

glqxz9283 sfy39587p08